Der er en lang række retningslinjer for, hvordan medarbejderne kan arbejde sikkert og sundt. Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne er instrueret i god arbejdsteknik og dermed mindsker belastningen på muskler og led, når de løfter, trækker og skubber.
Medarbejderne skal have modtaget en god instruktion i arbejdsteknikker, altså hvordan de kan arbejde uden at overbelaste sig selv. De skal bl.a. være instrueret i god løfteteknik, træk og skub, brug af egnede tekniske hjælpemidler og i hvordan de skaber god plads til at arbejde på. Der er desuden fastsat nogle grænser for de belastninger, medarbejderne må udsættes for. Herunder kan du læse mere om retningslinjerne for arbejdsteknik og få nogle gode, praktiske råd.
Klik på den overskrift, du vil læse mere om:
En god arbejdshøjde er afhængig af hvilken type arbejde, der skal udføres, fx om der er behov for at kunne se og aflæse tekst ved varekontrol, hvis der er tale om længerevarende arbejdsopgaver ved fx mærkning og klargøring af varer, eller om der skal håndteres noget tungt ved fx udpakning af varer.
Arbejdshøjder ved løft bør være mellem midtlår- og skulderhøjde. Ved løft af tungere varer dog ikke over albuehøjde.
Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er og jo større rækkeafstanden er mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen. Tunge løft med lange rækkeafstande, og i højde under midt på låret og over albuehøjde skal derfor begrænses.
Gennemgå arbejdsgange og rutiner med henblik på at begrænse de tunge løft, fx ved at anvende korrekt arbejdsteknik og tekniske hjælpemidler.
Det er vigtigt ikke kun at se på det enkelte løft, men også på fx antallet af løft, hvad der løftes, hvorfra og hvortil det løftes, samt hvor længe løftearbejdet foregår. Det er vigtigt at vurdere om løftearbejdet er en hovedfunktion i medarbejderens daglige arbejde, eller om der kun er lejlighedsvise løft, der kan efterfølges af perioder med andre arbejdsopgaver, der ikke indebærer fysisk krævende arbejde.
Arbejdstilsynet har udformet en generel rettesnor med angivelse af grænser for, hvor meget man kan løfte. Disse grænser bl.a. rækkeafstanden dvs. fra rygsøjlen og til den tyngdelinie der går gennem byrdens tyngdepunkt:
Rødt område:
Løft i det røde område anses for klart sundhedsskadelige.
Der skal træffes foranstaltninger for at imødegå risikoen
Gult område:
I den øverste del af det gule område er løftet kun acceptabelt,
hvis det udføres under optimale forhold (se nedenfor).
I den midterste del af det gule område er antallet og graden
af forværrende faktorer afgørende for, om løftet kan være
sundhedsskadeligt.
Hvis belastningen ligger i nærheden af det grønne område, skal der normalt være flere forværrende faktorer til stede, før løftet betragtes som sundhedsskadeligt. Løft i det gule område betyder derfor, at der skal foretages en vurdering af andre forværrende forhold (se nedenfor) for at afgøre, om de forværrer belastningen, så løftet må anses for sundhedsskadeligt.
Grønt område:
Løft i det grønne område er normalt ikke sundhedsskadelige
pga. vægt og rækkeafstand. Der kan dog være
andre faktorer som fx hyppigt gentagne løft, dårlige arbejdsstillinger
og en stor samlet fysisk belastning, som kan
gøre arbejdet sundhedsskadeligt.
Optimale forhold vil sige at hele løftet foregår midt foran kroppen, mellem midtlår- og albuehøjde, at byrden er beregnet til kortvarige håndteringer, at der er mindst to minutter mellem løftene, at der ikke udføres bæring, at fodfæstet er stabilt og at klimaet er passende.
Når der er forværrende faktorer falder grænserne altså for det forsvarlige løft til under det niveau, man direkte kan aflæse i skemaet.
Eksempler på forværrende faktorer:
Varen/byrden
Arbejdsstillinger og fysisk anstrengelse
Arbejdsstedet
Øvrige arbejdsforhold
To-personers løft skal i videst mulig omfang undgås. Hvis byrden er for tung for en person skal et egnet teknisk hjælpemiddel anvendes til løftet.
Undtagelsesvis kan to-mandsløft accepteres. Løft af emner op til 70 kg kan udføres med to-personers løft, såfremt løftet udføres under optimale forhold. Det vil sige, at hele løftet foregår midt foran kroppen, mellem midtlår- og albuehøjde, at byrden er beregnet til håndtering, at varen ikke også bæres, at fodfæstet er stabilt og at klimaet passende. Ved to-personers løft skal det altid aftales hvem der styrer løftet.
En medarbejder må dagligt maksimalt løfte:
Emner med en vægt under 3 kg skal ikke medregnes i den daglige løftemængde.
Den accepterede løftemængde reduceres, hvis der er forværrende forhold ved løftet fx: uhåndterlig eller ustabil byrde, asymmetrisk løft, løft over skulderhøjde eller under knæhøjde, bæring af byrden mere end 2 m, utilstrækkelig plads, uhensigtsmæssigt underlag (fx glat, skrånende, ustabil).
Bæring under gang skal i videst muligt omfang undgås. Skal der bæres, gælder følgende begrænsninger for emner, der ikke må bæres længere end en afstand på 2 meter:
Byrder med en mindre vægt, og som bæres som ovennævnte, bør maksimalt bæres 20 meter. Bæres byrden også på trapper sidestilles ét trin med én meter.
Bæres der byrder, skal det sikres, at transportvejen er plan, stabil, ryddelig, veloplyst og at den ikke er glat.
Se instruktionsark/video A3, A6, A7, C1, C2, C3, C4, D3
Er der undtagelsesvis behov for at udføre et to-personers løft, skal det altid på forhånd aftales, hvem der styrer løftet. Sørg også for, at de to personer har omtrent samme højde og fysiske formåen.
Se instruktionsark/video A1, A5
Se instruktionsark/video A1, C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7
Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved træk og skub af manuelt håndteret transportudstyr stiger - jo tungere godset og transportudstyrets vægt er, jo mere ujævnt underlaget er, jo større stigning der er på transportvejen, og jo snævre pladsforhold der er - at komme omkring på.
Transportudstyr med en totalvægt (vogn + gods) på under 200 kg giver erfaringsmæssigt ingen fysiske problemer ved kørsel på vandret, kørefast underlag og under gode pladsforhold.
Ved manuelt skub og træk af en totalvægt over 200 kg skal man vurdere på de forhold der har betydning for belastningen, fx underlagets beskaffenhed, pladsforholdene, retningsændringer, fx ved runding af hjørner, arbejdets hyppighed.
Læs mere i afsnit "Faktorer der har betydning for skub og træk".
Er totalvægten over 500 kg skal forholdene særligt vurderes, da en sådan totalvægt erfaringsmæssigt kan være problematisk. I stedet manuel håndtering, vil der med fordel kunne anvendes selvkørende transportudstyr.
En skrå stilling af kroppen vil ofte være tegn på, at kraftkravet og dermed belastningen er for stor.
Se instruktionsark/video B1
Stands ved at holde håndtag lodret og tæt mod krop - stem imod ved brug af kropsvægten.
Se instruktionsark/video B1
Se instruktionsark/video B4, B5, C2
Det hurtigste og vante løft er ikke altid det bedste.
Brug ikke din ryg og arme til at løfte med.
Bed om hjælp fra en anden eller brug tekniske hjælpemidler.
Undgå at tage og placere varer i lave højder under knæhøjde.
Løft ikke højere end skulderhøjder – brug fx en trappestige eller elefantfod til at træde op på.
Drej på fødderne og hold næse og tæer i samme retning hele tiden.
Tag, hold og placer varerne tæt på kroppen før du løfter.
Løft i et roligt og jævnt tempo.
Brug transportudstyr når du skal transportere varer langt.
Den mest aflastende arbejdsstilling er altid den næste.